Klemen Premrl over de film Climbing Ice – The Iceland Trifecta

Climbing Ice  - The Iceland Trifecta

De film Climbing Ice – The Iceland Trifecta is onderdeel van de Banff Mountain Film Festival World Tour 2016. Klemen Premrl, internationaal ijsklimmer en Black Diamond atleet, schittert samen met ijsklimster Rahel Schelb in deze adembenemende film. 

Voordat ik Klemen te spreken kreeg moest hij eerst op een paar locaties van de Banff Mountain Film Festival World Tour in Duitsland “even mijn gezicht laten zien”, zoals hij zelf zei. Ondertussen kon ik het film festival bezoeken in Nederland.

Het viel mij op dat het hele team, de klimmers, de filmmakers en fotograaf (Tim Kemple), ontzettend veel lol hebben gehad. Klemen beaamt dit. “Daar ging het om. Als je het niet heel graag wilt, dan doe je dit soort trips niet.”
Hoewel ze veel hebben gelachen, was het niet gemakkelijk. Klemen legt uit dat de omgeving in IJsland ontzettend ruig is en de structuren daardoor uniek zijn. Dat zorgt er gelijk voor dat niks vanzelfsprekend is. “Het was niet eenvoudig, maar we zochten ook niet naar de makkelijkste weg.” Dus hoe kwam het team er dan bij om dit project aan te gaan?

Persoonlijk

Dit filmproject begon als een persoonlijk project van fotograaf Tim Kemple. Hij wilde graag naar IJsland om ijsklimmers te fotograferen. ‘Paid photo-sharing’ bedrijf Smugmug sloot zich aan en toen hadden ze nog 2 ijsklimmers nodig. “Doordat ik een jaar eerder in Groenland een ijsberg heb beklommen, kwamen ze bij mij uit”, zegt Klemen.

“We hebben elkaar voor het eerst ontmoet in Reykjavik.”

Maar, “IJsland stond ook op mijn lijst om ooit eens te bezoeken. Het is er erg weersafhankelijk en garanties krijg je niet. Gelukkig hadden we een lokale gids, maar we hadden geen idee wat ons te wachten stond. We hadden zelfs een boot mee om een meer over te steken naar een ijsberg, maar uiteindelijk bleek het meer bevroren. De gids vond het maar niks dat we het meer te voet overstaken. Hij stond er op dat we wetsuits zouden aan doen.”

Ieder op zijn best

“Normaal gesproken klim ik met vrienden of mensen die ik vertrouw. Het is leuk om nieuwe mensen te ontmoeten voor een project zoals dit. Ik was verrast, want alles ging ontzettend goed. Ieder van ons was extatisch over dit project. Dat ik mijn klimpartner niet kende zorgde ervoor dat ik nog beter mijn best deed om te laten zien wat ik in huis heb. Ik weet niet of dit goed of slecht is.”

Climbing Ice - The Iceland Trifecta

In projecten waar topatleten samenwerken met filmmakers en fotografen kun je er op rekenen dat ieder goed is in zijn vak. “Tim Kemple is een van de beste outdoor fotografen. We wisten dat als we zouden blijven zoeken, dat we dan iets zouden vinden dat de moeite waard zou zijn. We hadden ieder onze eigen uitdagingen. We zochten een lijn, klommen die lijn en tussendoor zouden er wel foto’s gemaakt worden. Ieder deed waar hij goed in is.”

“We hadden maar één regel: we poseren niet voor de fotograaf.”

Meer dan klimmen

De film Climbing Ice – The Iceland Trifecta gaat over meer dan klimmen. De omgeving van IJsland komt aan bod. “Daarnaast willen we laten zien dat je niet bang hoeft te zijn voor het onbekende of voor mindere resultaten. Probeer, onderzoek en dan zal je zien of het lukt. Lukt het niet? Dan misschien bij een volgende keer.

Wat Klemen met de film wil bereiken is anderen inspireren om gave dingen te doen. “Om de dromen te volgen. Soms heb je een schop onder je kont nodig om van de bank te komen en gewoon te gaan doen wat je wil.”

Climbing Ice - The Iceland Trifecta

Wie is Klemen Premrl?
Klemen is geboren en getogen in Slovenië en hij klimt sinds zijn 12e. In zijn jeugd klimt hij al in zowel de winter als de zomer routes in de Alpen. In 1997 klom hij een WI 7 route in Canada, als eerste Sloveen. Van 1999 – 2003 doet hij mee aan de IWC Ice Climbing World Cup. Later klimt hij met Tim Emmett de mogelijk zwaarste ijsklimroute in de wereld. De laatste jaren heeft Klemen zich vooral toegelegd op avontuurlijke projecten in het ijsklimmen, zoals To Climb An Iceberg voor GoPro en dus recentelijk medewerking aan de film Climbing Ice – The Iceland Trifecta. 

You may also like

Geef een reactie