Film: SHERPA – Trouble On Everest

everest

Op zondag 24 april werd de film SHERPA – Trouble On Everest uitgezonden door Discovery Channel. Een film over Sherpa’s die een onverwachte wending nam!
Jennifer Peedom zou een film maken over de rol van Sherpa’s op de Mount Everest. Beginnend met een verhaal over een Sherpa die dat seizoen voor de 22e keer op de top van de Mount Everest kon staan. Met de spirituele betekenis die de Chomolungma herbergt, zoals de Mount Everest door de lokale bevolking genoemd wordt. Ook de bredere rol van Sherpa’s zoals in het dragen van spullen, het aanleggen van touwen, etc. komt ter sprake.
De film laat zien hoe (rijke) westerse toeristen heel veel geld betalen om de top van de Mount Everest te halen met de hulp van Sherpa’s. De Sherpa’s zorgen immers voor alle comfort, voor zover mogelijk zo hoog op de berg. Stuitend vond ik de beelden waarin Sherpa’s in de ochtend tent voor tent langsgaan om een heet doekje en thee te brengen. De westerlingen slapen nog net niet in een grote tent mét verwarming! In een grote tent waar iedereen tegelijk in past staat zelfs een televisie.
De Sherpa’s zorgen niet alleen voor comfort, maar ook voor veiligheid door ladders en touwen aan te leggen in de Khumbu ijsval, maar ook hoger op de berg.

Staking op 8.845m. hoge Mount Everest

Dan slaat het noodlot toe. Op 18 april 2014 komen 13 Sherpa’s om in een lawine terwijl ze aan het werk zijn in het meest gevaarlijke stukje Everest, de Khumbu Icefall. De Sherpa’s die slechts een karig loon krijgen zolang ze aan het werk zijn gedurende het klimseizoen. De rest van het jaar moeten ze op dat geld teren. Allemaal om de westerlingen hun droom te laten uitkomen.

Geen wonder dat de Sherpa’s het zat zijn. Ze voelen zich uitgebuit, ze krijgen weinig loon terwijl de westerse toeristen alleen al 11.000 dollar moeten betalen voor de vergunning en tot 75.000 dollar betalen voor een expeditie. Het evenwicht is volledig zoek. De Sherpa’s besluiten te gaan staken. Dat is ongehoord in die cultuur. Het brengt spanningen tussen de Sherpa’s en de expeditie leiders die daardoor ‘nee’ moeten verkopen aan hun klanten.

Met of zonder Sherpa’s?

Jennifer Peedom heeft knap werk verricht in het in beeld brengen van zowel de rol van de Sherpa’s als het drama dat voltrok in 2014 waarbij 13 Sherpa’s omkwamen. Het laat maar weer eens zien hoe krankzinnig het is om de Mount Everest op te willen met de hulp van Sherpa’s. Omdat het zonder hen niet lukt. En wat de Sherpa’s moeten doen voor die rijke westerlingen om hun droom uit te laten komen.

Voor de trailer, bezoek de website.

You may also like

Geef een reactie